skip to Main Content

Tips voor het doorbreken van negatieve gewoontes

Nagelbijten, neuspeuteren, duimzuigen, praten met voedsel in hun mond; kinderen kunnen al deze negatieve gewoontes en veel meer ontwikkelen. Vaak neemt het heel veel moeite om deze negatieve gewoontes te doorbreken en veel ouders weten niet eens waar zij moeten beginnen. Jij zal vast wel ooit te maken hebben gehad met een kind dat deze negatieve gewoontes heeft. Zulke gewoontes kunnen doorgebroken worden, maar mensen moeten de juiste tips hebben om dat te doen. Jij kan verder lezen om meer te weten over zulke tips voor het doorbreken van negatieve gewoontes.

Wat moet je weten?

Veel gewoontes en gedragspatronen van kinderen lijken vervelend te zijn, maar het zal heel veel helpen als je weet waarom zulke gewoontes en gedragspatronen getoond worden. Negatieve gewoontes zijn bijna altijd een een manier van coping. Het kan zijn dat het kind terugvalt op zulke gewoontes wanneer het moet omgaan met negatieve gevoelens, zoals stress, verdriet, frustratie en verveling. Deze zogenaamde “negatieve” gewoontes zijn vaak rustgevend voor het kind. Zulke gewoontes zijn bijna altijd delen van “fasen” in het leven van het kind en meestal groeit het kind uit deze “fasen”. Wat een uitdaging blijkt te zijn is het beheersen van het gedrag van het kind wanneer het bezig is met zulke gewoontes.

Wat moet je doen?

Over het algemeen is het een goed idee om negatieve gewoontes te negeren, want aandacht erop vestigen doet helemaal niets om een stop te zetten aan het gedrag van het kind. Het kan ook voorkomen dat aandacht vestigen op negatieve gewoontes van het kind het gedrag juist erger maakt.

Als jij vindt dat jouw kind van zijn of haar slechte gewoontes af moet, kan je de volgende tips volgen.

Geef op een rustige manier aan dat je het gedrag van het kind niet leuk vindt.

Hierbij is het ook handig om de reden waarom je het niet leuk vindt te vermelden. Dit is het best toepasbaar bij kinderen van 3 tot 4 jaar, omdat de kans groter is dat zij de grootte van het probleem beter zullen snappen. Je kan het kind vertellen dat je niet ervan houdt wanneer hij/zij de negatieve gewoonte toont, dat het niet staat op het kind en ook vragen of hij/zij kan stoppen ermee. Hierbij is het belangrijk om niet te schreeuwen als het kind de negatieve gewoonte weer toont. Straf en kritiek kunnen ervoor zorgen dat het gedrag toeneemt en dat wil je zeker niet hebben.

Zorg ervoor dat jouw kind betrokken is bij het proces.

Stel je voor dat jouw kleuter een dagje huilend naar huis komt, omdat een aantal kinderen hem/haar hebben geplaagd vanwege zijn of haar duimzuigen. Op zo een manier laat het kind je weten dat hij/zij jouw hulp wilt bij deze situatie. Ouders en verzorgers kunnen hun kinderen vragen wat zij denken dat een stop kan zetten aan de gewoontes of zelfs als de kinderen wel of niet een stop aan de gewoontes willen zetten. Op zo een manier laat je het kind ook weten dat het altijd bij jou mag met betrekking tot problemen.

Stel alternatieven voor de negatieve gewoontes.

Het is makkelijk om een stop proberen te zetten aan de negatieve gewoontes van een kind, maar dat helpt meestal niet. Wat wel helpt is als jij je kind probeert te helpen met het ontwikkelen van alternatieve gewoontes. Deze gewoontes moeten natuurlijk niet negatief zijn. Denk maar aan je handen wrijven in plaats van nagelbijten. Of zelfs spelen met je vingers in plaats van neuspeuteren. Zulke alternatieven helpen eerder vergeleken met het proberen stop te zetten aan het gedrag.

Zorg ervoor dat je pogingen tot zelfbeheersing prijst en beloont.

Tegenwoordig is het gebrek aan prijzen en belonen bij kinderen een groot probleem. Het kind kan zo voelen dat het geen nut heeft om wat wel/niet te doen. Om negatieve gewoontes te doorbreken kunnen prijzen en belonen flink helpen. Zo kan jouw kind bijvoorbeeld nagellak zetten als hij/zij een tijdje niet heeft gedaan aan nagelbijten of zelfs een ijsje krijgen als hij/zij een tijdje niet heeft gedaan aan neuspeuteren. De mate van prijzen en belonen bepaal jij zelf, maar het is belangrijk om consistent te blijven in het prijzen en belonen van een gebrek aan negatieve gewoontes.

Wees geduldig en houd vol.

Kinderen kunnen echt koppig zijn als zij er zin in hebben. Alle motivatie, alternatieven en beloningen kunnen zo goed als waardeloos gerekend worden als jouw kind niet bereid is om de slechte gewoonte achterwege te laten. Bij zulke situaties is het belangrijk om vol te houden en geduldig te zijn. Opgeven en ongeduldig raken gaat ervoor zorgen dat het doorbreken van de negatieve gewoonte moeilijker wordt. Als je doorgaat en blijft proberen, zal je de resultaten zelf zien.

Dat waren enkele tips die ik heb goedgekeurd. Als je bekend bent met mijn eerdere artikelen dan zal je heus weten dat ik de beste intenties heb voor jouw kind en jou als ouder, dus jij kan op goede resultaten rekenen indien je deze tips goed volgt. Ik zie negatieve gewoontes vaak niet als een probleem, maar ik snap dat sommige ouders liever hebben dat hun kinderen nu al stoppen met zulke gedragingen. Ik hoop dat jij hebt genoten van dit artikel en het educatief vond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top